Lansingerland – De politie heeft een wapeninleveractie georganiseerd. Alle wapens, met uitzondering van de vuurwapens, kunnen tijdens de actie van 21 januari tot en met 3 februari 2019 anoniem gedeponeerd worden in een wapenkluis op zes grote politiebureaus in de regio.

71 schietpartijen. 15 doden als gevolg van een misdrijf. Dat waren in 2018 de cijfers voor de regio Rotterdam. Automatische vuurwapens werden in woonwijken leeg geschoten op tijdstippen dat omwonenden en zelfs kinderen nog op straat waren. Kogels vlogen cafés en huizen in, zelfs door speeltuinen. Het zijn niet alleen conflicten tussen criminelen. Er vallen ook onschuldige slachtoffers. Dat moet stoppen. En dus bieden politie en Openbaar Ministerie een deal aan aan wapenbezitters; zonder straf van je wapen af. Twee weken lang kunnen in de eenheid Rotterdam alle wapens worden ingeleverd zonder vervolg voor wapenbezit.

Ook spoken word artist Christopher Blok staat op tegen wapenbezit. Special voor deze wapeninleveractie schreef Christopher een tekst waarin hij mensen oproept om een vuist tegen wapenbezit te maken. “Ik doe mee aan deze actie om mensen, jong en oud, bewust te maken van hun acties. De gevolgen van wapengebruik zijn voor niemand een ver-van-mijn-bed-show. Iedereen kan slachtoffer worden van wapengeweld.”

Wapenbezit kent alleen maar verliezers
Onschuldige slachtoffers, mensen die toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde moment waren. Mensen die in een opwelling zijn vermoord om ogenschijnlijk niks. Als die daders geen wapen hadden gehad, hadden ze het ook niet kunnen gebruiken. Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Wapenbezit kent alleen maar verliezers. Eén van deze verliezers is Sarina. Zij verloor haar beste vriend Lindomar aan wapengeweld. In de hoop dat zij anderen dit enorme verdriet kan besparen, deelt zij haar verhaal.

Hoe werkt het ?
Voor het bezitten van een wapen staat een strafmaximum van 4 jaar. Welke straf daadwerkelijk door een rechter wordt opgelegd, hangt af van allerlei factoren. In de actieperiode wordt voor de wapens die ingeleverd worden echter geen straf opgelegd voor wapenbezit. Sterker nog, het inleveren van de wapens (m.u.v. vuurwapens) kan zelfs anoniem. Op een aantal geselecteerde bureaus staan wapenkluizen waarin je anoniem een wapen kan deponeren.

De bureaus waar de wapenkluizen staan zijn:
– bureau Doelwater in Rotterdam
– bureau Zuidplein in Rotterdam
– bureau Slotlaan in Capelle aan den IJssel
– bureau Bijdorpplein in Schiedam
– bureau Schoutstraat in Spijkenisse
– bureau Overkampweg Dordrecht

Uitzondering voor vuurwapens
Omdat het niet wenselijk is dat mensen met een vuurwapen over straat moeten, komen we deze bij je ophalen. Als je een vuurwapen wilt inleveren, kun je 0900-8844 bellen voor een afspraak. We komen in burger langs, zodat niemand ziet dat de politie bij je langs komt.

Bij vuurwapens worden wel gegevens genoteerd van de persoon die het wapen inlevert. Er is ook voor vuurwapens geen vervolging voor illegaal wapenbezit, maar er wordt wel sporenonderzoek gedaan om vast te stellen of het vuurwapen betrokken is geweest bij een misdrijf. Als dit zo is, vindt vervolgonderzoek plaats.