Berkel en Rodenrijs – Maandag 17 Juni ontving de brandweer een melding van een brand in een bedrijfspand aan de Industrieweg in Berkel en Rodenrijs.

De brandweer is groots uitgerukt om de brand te bestrijden. De meldkamer heeft een NL-Alert uitgestuurd voor zowel Lansingerland als omliggende gemeenten Pijnacker en Zoetermeer. Al vrijwel direct was de brand uitslaand.

De brand zou ontstaan zijn bij Berkelrode meubel BV, waarna de brand al snel oversloeg naar Kringloopwinkel Rataplan. De brandweer heeft veel materieel ingezet, waaronder een crashtender van de luchthaven. Dit is gedaan om overslag op andere panden te voorkomen.

In omgeving werden vanwege de zwarte rookwolken  meetploegen ingezet om te kijken hoe de rookverspreiding zich ontwikkelden. Tijdens het blussen is een drone ingezet. Deze heeft hotspots van de brand in kaart gebracht, zodat gerichte bluswerkzaamheden konden plaatsvinden.

Er is een NL-alert verstuurd naar inwoners van Lansingerland en omliggende gemeenten (Pijnacker en Zoetermeer) vanwege rook- en stankoverlast door de brand. Bij overlast werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. De rookwolken werden in de wijde omgeving te zien, zelfs vanuit Utrecht (!).

De RET heeft op last van de brandweer het metroverkeer dat vlak naast het pand rijdt stilgelegd. Metrolijn E tussen Rotterdam en Den Haag rijdt daarom niet. Hiervoor werden pendelbussen ingezet, kijk voor meer informatie op RET.nl

Bij de kringloopwinkel Rataplan zijn door de hulpverleners twee honden en twee katten gered. Bij de brand zijn vijf mensen, waaronder brandweerlieden, gewond geraakt. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

In aangrenzende wijken vallen mogelijkerwijs roetdeeltjes die door de brand zijn veroorzaakt.

De brandweer en politie gaan een onderzoek starten naar de oorzaak van de brand. De brandweerlieden zijn nog uren bezig geweest met nablussen van de brand.

 

Ingezonden beelden via de tiplijn

Wij hebben veel beeldmateriaal ontvangen van onze trouwe volgers, ontzettend bedankt hiervoor!

Ingezonden video’s:

 

Foto’s: Mandy Neeleman, Heleen Wassenaar, Angela Pia, Wilco Schippers, Matthijs Noort, Sandra van Heiningen, Dylan Weggeman en Inez van Paassen.

Foto’s: Marcel Hillebrand en Olav Spa