Onherkenbaar maken van beelden

De redactie ontvangt dagelijks via verschillende kanalen verzoeken dan wel dreigementen tot het onherkenbaar maken (‘blurren’) van bepaalde zaken op beelden. Meestal zijn dat verzoeken over het onleesbaar maken van kentekens of gezichten.

Even ter verduidelijking:
  1. Er bestaat geen ‘wet op de privacy’. Wat wij Nederlanders kennen als de privacy wetgeving, is geregeld als losse artikelen in diverse wetten. Denk aan de Auteurswet (portretrecht), de Postwet (briefgeheim) en het huis- en terreinrecht. Tezamen regelen die artikelen ‘de privacy’. Sinds mei 2018 is daar de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) bij gekomen.

  2. Een autokenteken is een openbaar gegeven. Daarom zitten deze kentekenplaten ook zo duidelijk leesbaar aan de buitenkant van elke auto. Met hele grote letters. Zowel aan de voor- als aan de achterkant. Als ze niet leesbaar zijn, krijg je zelfs een bekeuring.

  3. Een bekende kan een bepaalde auto misschien herkennen aan het kenteken (“dat is de VW Polo van Goofy”), maar ‘de gewone man’ kan niet op basis van het kenteken de naam van de kentekenhouder erbij zoeken. Bovendien kunnen bekenden van een bestuurder zijn/haar auto net zo goed herkennen aan stickers van Duinrell, aan die roestplek op het dak, aan het slippertje wat aan de binnenspiegel hangt. Met andere woorden: ook als het kenteken onherkenbaar is gemaakt, is dat geen garantie dat de auto niet herkend wordt door vrienden en bekenden.

    Lees hier meer over op deze pagina.


  4. Er is geen enkele wet die het publiceren van een beeld met een leesbaar kenteken verbiedt. Ook niet als de bestuurder ervan is aangehouden op verdenking van Joyriden om maar wat te noemen.

IN SOMMIGE GEVALLEN ZULLEN KENTEKENS OF EEN SLACHTOFFER WEL ONLEESBAAR GEMAAKT WORDEN:

 

  • Indien er ernstig letsel is ontstaan. Concreet: als er vermoedens zijn dat het slachtoffer zwaar gewond is geraakt of zelfs is omgekomen, en dat hij/zij dus niet in staat is om zelf de familie te contacten. Het is uiteraard niet onze bedoeling dat naasten via onze website of social media kanalen te weten komen dat er iets ernstigs is overkomen met een bekende. Dit moet altijd via de politie in een persoonlijk gesprek

  • Of andersom: als iemand gewond is geraakt en hij/zij gaat letterlijk luidkeels bellend met de telefoon aan het oor de ambulance in, gaan we ervan uit dat de familie al op de hoogte is. Als een motorrijder tegen een auto botst, maken we het kenteken van de motor onleesbaar omdat de bestuurder daarvan meestal ernstig gewond is. Maar de automobilist komt meestal met de schrik vrij, en zijn kenteken hoeft dus niet onherkenbaar gemaakt te worden.

  • In principe publiceren wij enkel en alleen over het overlijden van een slachtoffer wanneer de familie in kennis is gesteld, dat zal zijn wanneer de politie ons hierover heeft geïnformeerd.

  • Er een opsporingsbelang is. De politie vraagt soms om bepaalde zaken even buiten de publiciteit te houden, dit kan zijn omdat er nog een onderzoek loopt. Dit kan niet geeist worden maar hier werken wij vaak wel aan mee.

  • Als het een bijzonder voertuig is. Denk daarbij aan voertuigen van het arrestatieteam. Dergelijke auto’s worden eens in de zoveel tijd voorzien van nieuwe kentekenplaten, maar het publiceren ervan kan betekenen dat dat wisselen sneller moet plaatsvinden. Door het kenteken onherkenbaar te maken kan deze langer in gebruik blijven.