Onbekenden hebben vorige week een varkenskop neergelegd bij de El Fath Moskee in Berkel en Rodenrijs. De moskee wilde er geen ruchtbaarheid aangeven en de provocatie afdoen als een incident. Vanwege alle vragen onder moskeebezoekers in de regio Rotterdam treden ze nu toch naar buiten.

“Ook al zit je hier op zeven minuten van Rotterdam, je verwacht zoiets in Berkel en Rodenrijs niet.”
Noureddine El Amiri van El Fath

,,Om de rust te bewaren, maar raar was het wel”, vertelt Noureddine El Amiri van El Fath. ,, Ook al zit je hier op zeven minuten van Rotterdam, je verwacht zoiets in Berkel en Rodenrijs niet.”

De politie is een forensisch onderzoek gestart naar de daders. Aan de achterzijde van de moskee aan de Gemeentewerf in het centrum hangen geen camera’s.

Provocatie

Een buurtbewoonster vond de varkenskop en seinde het moskeebestuur in. ,,Na een paar dagen overleg, onder andere met Rotterdamse moskeeën, besloten we dit niet af te doen als incident. Dit is een regelrechte provocatie. Er werd bij ons soms al een ruitje ingegooid of er werden planten vernield, maar dit is veel ernstiger”, aldus El Amiri, die benieuwd is waar de kop vandaan komt. ,,Misschien wel van een kinderboerderij in de buurt. Kinderen en vrouwen in onze geloofsgemeenschap zijn geschokt.”

Burgemeester

Burgermeester Pieter van de Stadt, van de gemeente Lansingerland zegt in een reactie het ‘volstrekt onacceptabel’ te vinden. ,,Er is aangifte gedaan tegen belediging. In gezamenlijk overleg is besloten het nieuws niet direct openbaar te maken. Centraal stond de vraag wat we met openbaarmaking wilden en zouden bereiken. Voor mij was het ook belangrijk dat dit de politie de gelegenheid zou geven in stilte onderzoek te doen.”

Bron: Algemeen Dagblad (AD.nl)