Uit onderzoek van Gemeente Lansingerland is gebleken dat er in verschillende sloten Botulisme is geconstateerd. Op dit moment gaat het om sloten in de Edelstenenbuurt, de Sterrenbuurt en de Bomenbuurt, vanwege het warme weer is het mogelijk dat ook in andere sloten in Lansingerland besmet zijn. De gemeente plaatst bij sloten waar botulisme is geconstateerd waarschuwingsborden.

Wat is botulisme?

Bij warm weer lopen watervogels en vissen kans op botulisme, een vergiftigingsziekte van waterdieren. Dode dieren verhogen de kans op uitbraak en uitbreiding van botulisme. Botulisme komt vaak voor op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen. Botulisme verdwijnt uit het water zodra de temperatuur daalt en het regent. Meer informatie over botulisme leest u op de website van het RIVM.

Vermijd water waarin dode dieren zijn aangetroffen

Laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode dieren drijven. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Een klein wondje kan leiden tot besmetting met het botulismevirus. Als u in aanraking komt met botulisme besmet water, kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en duizeligheid. Ook huisdieren kunnen er ziek van worden.

Gebruik geen slootwater voor uw tuin

Wij hebben geconstateerd dat er mensen zijn die hun tuin sproeien met water uit deze sloot. Wij adviseren met klem dit niet te doen.

Melding doorgeven

Dode dieren worden zo snel mogelijk uit het water gehaald. Ziet u dode of zieke dieren in of rond de sloten of open water? Geeft u dit dan aan ons door via het online meldpunt of de LansingerlandApp.

Informatie & Foto: Gemeente Lansingerland