Bergschenhoek – Maandagavond 29 oktober zijn omstreeks 21:20 uur meerdere hulpdiensten uitgerukt voor onwel geworden personen in een pand aan de Rottekade in Bergschenhoek.

Naast vijf ambulance’s werd ook het Mobiel Medisch Team gealarmeerd. De brandweer kwam ook ter plaatse omdat er mogelijk sprake zou zijn van aanwezigheid van Koolmonoxide in de woning waar de slachtoffers zich bevonden.

De brandweer heeft meerdere slachtoffers uit de woning gehaald welke in een naastgelegen woning zijn opgevangen. Onder de onwel geworden personen bevonden zich ook kinderen. Het medisch personeel heeft zich ontfermd over de slachtoffers.

De brandweer heeft op verschillende plekken in de woning metingen verricht. Daaruit bleek dat er een hoge Koolmonoxide concentratie in de woning aanwezig was, mogelijk door een defect aan de verwarmingsinstallatie. De woning wordt door de brandweer geventileerd. Wie koolstofmonoxide inademt, krijgt last van hoofdpijn, misselijkheid, braken, gezichtsstoornissen en hartkloppingen. In het ergste geval kunnen mensen eraan overlijden.

Aan de bewoners werdt ter plaatse eerste hulp verleend waarna zij naar het ziekenhuis vervoerd zijn voor verdere behandeling. Het zou gaan om een gezin van vijf personen, twee volwassenen en drie kinderen.

Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.