Lansingerland – Het nieuwe jaar is weer begonnen, 2019 is een feit! Lees hieronder wat er zich tijdens de jaarwisseling in Lansingerland heeft afgespeeld.

Voor zover bekend zijn er geen personen aangehouden of agressie tegen hulpverleners geweest. 

Vreugdevuur, Bachplein Berkel en Rodenrijs

De brandweer werd omstreeks 01:35 uur gealarmeerd voor een brand aan de Bachplein in Berkel en Rodenrijs. De brandweer kwam met twee voertuigen ter plaatse. Er bleek door omwonende te zijn gebeld voor een vreugdevuur in de straat. De brandweerlieden hebben een gesprek gevoerd en met de personen welke verantwoordelijk waren voor het vuur afgesproken om het het vuur niet groter te maken. De brandweer was zonder actie te ondernemen weer vertrokken richting de kazerne.

Gebouwbrand, Oostmeerlaan Berkel en Rodenrijs

De brandweer werd omstreeks 02:00 uur gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Oostmeerlaan in Berkel en Rodenrijs, terwijl de brandweer aanrijdend was werd de brand opgeschaald naar “Woningbrand” waarop meerdere voertuigen werden gealarmeerd. Ter plaatse bleek in de achtertuin van een woning brand te hebben gewoed, hier heeft een deel van een schutting en een tafel in brand gestaan. Ook een ruit van de woning was hierbij gesneuveld.  De (buurt)bewoners hebben zelf een bluspoging gedaan waarna de brandweer de brand heeft (na)geblust. Door de brand is er veel schade ontstaan aan de woning en in de tuin. De brandweer heeft in de woning nog metingen verricht. Stichting Salvage werd opgeroepen om de schade met de bewoners af te handelen.

De oorzaak van de brand is ons niet bekend.

Vernielingen, Centrum Berkel

In het centrum van Berkel hadden ‘vandalen’ het gemunt op het meubilair en ramen van winkels. Bij de HEMA zijn meerdere ramen gesneuveld mogelijk met behulp van vuurwerk. Ook plantenbakken hadden het zwaar te verduren. Bij Restaurant ‘Naar Beneden’ zijn er ruiten van het terras vernield. Verderop in de winkelstraat (Herenstraat) werden ook prullenbakken opgeblazen door middel van vuurwerk. Twee vrijwilligers van Buurttoezicht Lansingerland zijn langere tijd bezig geweest om naar eigen zeggen, een groep van 15 Marokkaanse jongeren, het centrum uit te krijgen. De jongeren hadden het ook even gemunt op de Oliebollenkraam welke tegenover Bakker Van Maanen staat opgesteld, voor zover bekend is hieraan geen vernielingen aangericht.

Een winkelwagen overkapping op de parkeerplaats bij de Albert Heijn werd ook onderdeel van zinloze vernieling.

 

Gezelligheid

Ondanks de ellende welke plaatsvonden in de gemeente, konden wij ook gezelligheid vastleggen in de straten van Lansingerland. Veel mensen zijn tijdens de jaarwisseling gezellig bij elkaar en steken na 00:00 uur met elkaar vuurwerk af.

Hieronder een aantal sfeerbeelden!