Lansingerland – Op vrijdagmiddag 17 mei heeft staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) station Lansingerland-Zoetermeer officieel geopend. Zij deed dit samen met burgemeesters Pieter van de Stadt (Lansingerland) en Charlie Aptroot (Zoetermeer).

Met het station – waar de NS Sprinter, RandstadRail, regionale buslijnen, auto en fiets samenkomen – kan makkelijker en sneller in de driehoek Rotterdam-Gouda-Den Haag worden gereisd. Vanaf zondag 19 mei brengt HTM met RandstadRail 4 de reizigers naar het nieuwe station.

Burgemeesters Van de Stadt en Aptroot zien de komst van het nieuwe station als aanjager voor verdere groei en verbindingen in de regio. Van de Stadt: ‘Onze infrastructuur moet zijn voorbereid op de verwachte groei van onze gemeenten en de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarbij is dit station een aanjager voor passende hoogwaardige gebiedsontwikkeling.’ Aptroot: ‘De opening van het station is voor ons geen eindstation, maar een tussenstop. Het doel is het netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer in de regio sluitend te maken. Als volgende stap zien wij de doortrekking van RandstadRail vanaf dit station naar het Rotterdamse RandstadRail-netwerk.’

Wethouder Marc Rosier (Zoetermeer): ‘Ik ben erg trots op het resultaat. Met bijna 1.000 in- en uitstappers per dag is het aantal gebruikers van de NS Sprinter tussen Gouda en Den Haag al hoger dan verwacht. In de komende jaren worden bij de vervoersknoop dagelijks 2.500 reizigers verwacht. Er wordt zelfs al gevraagd om uitbreiding van de Park & Ride aan de noordzijde van het station, zo in trek is het station al.’

Kenmerkend voor het station is het vele groen op het viaduct. Met zo’n 150 bomen, veel beplanting en gras is daar een ‘laan’ gecreëerd. Ook de Park & Ride-terreinen aan beide kanten van de A12 (totaal 700 gratis parkeerplaatsen) onderstrepen dit karakter door het toepassen van bomen, hagen en groene parkeervakken met grasbetonstenen.

Toekomstvast
De gekozen materialen – zoals hout en beton – blijven lang mooi en ook kan RandstadRail zonder te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam, of kan het spoor op het traject Den Haag – Gouda uitgebreid worden van twee naar vier sporen.

Open dag

Alle geïnteresseerden zijn Zaterdag 18 mei tussen 10:00 – 16:00 uur van harte welkom om tijdens de open dag het nieuwe station te komen bekijken. Tijdens deze dag is er veel te doen en te zien. Vanaf zondag 19 mei gaan HTM, Arriva en RET het nieuwe station volledig in gebruik nemen.

Programma

Met een rondleiding wijzen wij u op alle bijzonderheden van het station. Onze rondleiders – die zelf aan het ontwerp of de bouw hebben gewerkt – starten elk half uur nabij de RandstadRail-halte bovenop het viaduct over de A12. Interesse?

Vooraf inschrijven voor de rondleidingen kan hier.

Activiteiten in ‘Urban Park’

Daarbij is het viaduct 18 mei omgetoverd tot een ‘Urban Park’. Zo kunt u tussen de bomen en het groen op het viaduct picknicken. Wij zorgen voor de versnaperingen. Of doe mee met de andere activiteiten die je in een stadspark vindt. Balanceer over de ‘slackline’, pak een wasbord en speel mee met een muzikant of leer de kneepjes van de diabolokunst. Ook voor de (kleine) kinderen is er vermaak.

Kortom, een dag om niet te missen!

De video is in samenwerking met Focus op Zoetermeer en Wolters Producties