Lansingerland – Gemeente Lansingerland vermoedt dat er Botulisme heerst in de sloten in de Edelsteenbuurt in Berkel en Rodenrijs.

Gemeente Lansingerland vermoedt dat er Botulisme heerst in de sloten doordat er dode eenden zijn gevonden in de sloten aan de Opaal in de Edelsteenbuurt. De dode dieren worden onderzocht en de gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de sloten.  Het advies is contact met zieke of dode vissen of watervogels te vermijden.

Wie zieke of dode dieren ziet, kan dat bij de gemeente melden.

Wat is botulisme?

Bij warm weer lopen watervogels en vissen kans op botulisme, een vergiftigingsziekte van waterdieren. Dode dieren verhogen de kans op uitbraak en uitbreiding van botulisme. Botulisme komt vaak voor op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen. Botulisme verdwijnt uit het water zodra de temperatuur daalt en het regent. Meer informatie over botulisme leest u op de website van het RIVM.

Vermijd water waarin dode dieren zijn aangetroffen

Laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode dieren drijven. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Een klein wondje kan leiden tot besmetting met het botulismevirus. Als u in aanraking komt met botulisme besmet water, kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en duizeligheid. Ook huisdieren kunnen er ziek van worden.

Gebruik geen slootwater voor uw tuin

Wij hebben geconstateerd dat er mensen zijn die hun tuin sproeien met water uit deze sloot. Wij adviseren met klem dit niet te doen.

Melding doorgeven

Dode dieren worden zo snel mogelijk uit het water gehaald. Ziet u dode of zieke dieren in of rond de sloten of open water? Geeft u dit dan aan ons door via het online meldpunt