Lansingerland – De politie en gemeente Lansingerland hebben deze hele week (7 t/m 13 oktober 2019) in het kader van De Week van Veiligheid meerdere acties op touw gezet om inwoners te adviseren over veiligheid.

Ook dit jaar stond de week in het teken van heling. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en is altijd het gevolg van een criminele activiteit zoals een inbraak, overval of (lading)diefstal.

Boef in de wijk

De politie had in samenwerking met de gemeente voor woensdag 9 oktober een spel ‘Boef in de wijk’ opgezet.

‘Boef in de wijk’ is een innovatief en interactief spel en laat inwoners op een leuke manier kennismaken met verdachte situaties. Met behulp van het spel laten zij u met andere ogen naar uw eigen woon- en werkomgeving kijken. Zijn er bijvoorbeeld dingen die afwijken van het normale straatbeeld? ‘Boef in de wijk’ stimuleert inwoners om alerter te zijn, sneller verdachte zaken te signaleren en te melden bij de politie!

Agenten op zoek naar de ‘boef’ in de wijken van Bleiswijk

Hoe werkt het spel

Tijdens het spel is er een ‘boef’ actief aanwezig in de wijk. In 4 rondes krijgen deelnemers via social media aanwijzingen over de verblijfplaats van de boef. Aan de hand van deze aanwijzingen kunnen zij actief op zoek gaan. Degene die de boef als eerste vindt én de beste informatie aan de politie doorgeeft, wint het spel!

Slecht weer

Vermoedelijk vanwege het weer was er helaas weinig opkomst in zowel Bleiswijk als in Berkel voor het spel ‘boef in de wijk’. In beide plaatsen is daarom één ronde gespeeld met de personen welke toch waren gekomen.

Centrum Berkel

Op de weekmarkt in Berkel centrum zijn een aantal agenten in opleiding op pad geweest om flyers uit te delen en advies te geven over veiligheid. Ook fietsers kregen advies over verlichting en kregen een gratis setje verlichting mee.

Voor bewoners met honden was er ook een boodschap ‘let tijdens uw ronde met uw hond goed op in de wijk’. U als hondenbezitter kent uw wijk goed en ziet vrijwel direct indien er zich een verdachte situatie voordoet in de wijk. Bij de boodschap voor hondenbezitters kregen de viervoeters ook iets lekkers van de agenten.

Centrum Bergschenhoek

Wijkagenten René en Nancy waren deze week aanwezig in het centrum van Bergschenhoek. Zij stonden met een marktkraam in de supermarkten Jumbo en Plus om u te voorzien van advies over veiligheid. Uiteraard waren zij ook direct een luisterend oor voor de inwoners welke nog vragen hadden.

Wapens ingeleverd

Toevallig in de week van de veiligheid is er begin deze week op het politiebureau in Berkel en Rodenrijs een tas afgegeven met daarin een aantal wapens. Een hondengeleider kwam ter plaatse op het politiebureau om naar de wapens te kijken, uit onderzoek blijkt het te gaan om gasdrukpistolen. De wapens zijn meegenomen en worden vernietigd.

© Politie – Midden Schieland

Stop heling

Ben jij voorbereid op criminaliteit? Dit jaar staat de Week van de Veiligheid in het teken van heling. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar. Heling is altijd het gevolg van een criminele activiteit zoals een inbraak, overval of (lading)diefstal. Ondernemers kunnen veel doen om heling tegen te gaan. Wees bijvoorbeeld alert bij de inkoop van tweedehands goederen, wijs klanten op unieke kenmerken bij de verkoop en registreer de eigen waardevolle bedrijfseigendommen. 

(tekst loopt door onder de foto en video)

 

Registreer uw eigendommen

De kans op succesvolle opsporing van woninginbrekers, dieven en helers wordt vergroot als mensen hun waardevolle spullen registreren. Als aangevers bij de aangifte direct een lijst met de unieke serienummers van bijvoorbeeld apparatuur en foto’s van sieraden kunnen geven, kan de politie gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Ook geeft het vaak aanwijzingen naar het spoor van de dader(s).

Registreren van uw eigendommen kan door het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk te downloaden of de ‘app’ van www.stopheling.nl gebruiken. Met deze app kunt u ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U voorkomt daarmee dat u zelf (onbewust) aan heling doet! Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. Installeer ook track-and-trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet om deze makkelijker op te kunnen sporen.