Lansingerland – In de gemeente Lansingerland zijn er diverse maatregelen getroffen om aankomende jaarwisseling 2019/2020 voor iedereen gezellig en veilig te laten verlopen. 

Vuurwerkvrije zones

Gemeente Lansingerland vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen genieten van een feestelijk en gezellig Oud en Nieuw. Voor de één hoort daar vuurwerk bij, voor de ander juist niet. Daarom zijn er op de volgende locaties vuurwerkvrije zone’s aangewezen.

  • Centrumgebied Bergschenhoek
  • Centrumgebied Berkel en Rodenrijs
  • Centrumgebied Bleiswijk
  • Hospice Bergschenhoek
  • Museumhoeve Molenaar Berkel en Rodenrijs
  • Zorgcentrum de Tuinen Bleiswijk

Op bovenstaande locaties plaatst de gemeente informatieborden. Het vuurwerkverbod in deze gebieden geldt in de periode van dinsdag 31 december 18.00 uur tot woensdag 1 januari 02.00 uur.

Buiten deze periode is het afsteken van vuurwerk overal verboden.

Wanneer mag u vuurwerk afsteken?

Op 31 december mag vuurwerk worden afgestoken vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Buiten deze periode is dit verboden. Gebeurt dat wel of wordt er binnen een aangewezen vuurwerkvrije zone vuurwerk afgestoken, dan is dat strafbaar. U mag alleen legaal vuurwerk afsteken. Dit is te koop bij erkende vuurwerkverkooppunten op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december.

Houd rekening met elkaar! Steek bijvoorbeeld geen vuurwerk af op plekken waar kwetsbare mensen wonen of in de buurt van dieren.

Extra veiligheidsmaatregelen tijdens de jaarwisseling

Op 31 december zet de gemeente Lansingerland vanaf 18.00 uur particuliere beveiligers in. Zij surveilleren in de centrumgebieden, zien toe op de veiligheid en controleren daar op de naleving van het vuurwerkverbod in de vuurwerkvrije zones. De beveiligers en de politie staan tijdens de jaarwisseling in nauw contact met elkaar. Daarnaast plaatst de gemeente in de drie centra tijdelijk mobiele camera’s. Een particuliere meldkamer bekijkt deze camerabeelden live en stuurt de beveiligers op straat aan. De beelden worden ook opgenomen, indien er een strafbaar feit wordt gepleegd kan de politie achteraf de beelden opvragen en gebruiken. In het gebied waar cameratoezicht is, komen informatieborden. Bewoners van de drie centrumgebieden zijn begin december al per brief geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen rondom Oud en Nieuw.

Meldpunt vuurwerkoverlast via 14 010

Het meldpunt vuurwerkoverlast is in de periode van maandag 23 december tot en met maandag 30 december geopend van 8.30 uur tot 23.00 uur en op dinsdag 31 december van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Te vroeg afsteken van vuurwerk of andere vormen van overlast geeft u door via dit tijdelijk telefonisch meldpunt. U belt naar het telefoonnummer 14 010 en we verbinden u door met een toezichthouder van Handhaving (Buitengewoon opsporingsambtenaar). De Boa registreert uw melding en kijkt direct wat er met de melding moet gebeuren.

Buiten de openingstijden van dit meldpunt vuurwerkoverlast, meldt u overlast en vandalisme bij de politie via telefoon 0900-8844. Is er sprake van levensbedreigende of heterdaad situaties, belt u dan met het alarmnummer 112.

Bron: Gemeente Lansingerland