Lansingerland – Van 11 tot 17 oktober, tijdens de Week van de Veiligheid, kunnen jongeren anoniem en zonder gevolgen in tweehonderd gemeenten hun steekwapen inleveren.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Pieter van de Stadt. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien onze gemeente weer een stukje veiliger.” Tijdens deze actieweek kunnen in onze gemeente niet alleen messen maar ook slag- en stootwapens anoniem en straffeloos worden ingeleverd. In Lansingerland kan dat bij het politiebureau in Berkel en Rodenrijs aan de Raadhuislaan 10.

Dit kan op vrijdag 15 oktober van 15.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 16 oktober van 9.00 tot 13.00 uur. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft wordt voor het wapenbezit.

Steekwapens
De politie nam de afgelopen jaren steeds meer messen en andere steekwapens van jongeren in beslag. In 2020 ging het om meer dan 1500 voorwerpen, in 2017 waren dat er 486. Tijdens de actieweek in oktober kunnen jongeren (en uiteraard ook volwassenen) hun mes in een container bij het politiebureau gooien. Ze hoeven dan niet bang te zijn voor een straf.

Vuurwapens

Loop ik het risico op strafrechtelijke vervolging als ik een vuurwapen inlever?

Het inleveren van vuurwapens gebeurt in beginsel straffeloos, maar niet anoniem. De politie komt het vuurwapen bij jou thuis ophalen. Daarna voert de politie een onderzoek uit om na te gaan of het vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als dat niet het geval is, ontvang je bericht van het Openbaar Ministerie dat het bezit van je vuurwapen niet tot vervolging zal leiden. Dit heet een sepotmelding. Mocht het vuurwapen wel bij een misdrijf gebruikt zijn, dan krijg je alsnog de status van verdachte. Met andere woorden: het bezit van het vuurwapen dat bij jou thuis door de politie opgehaald wordt, zal tijdens de inleverweek niet bestraft worden. Maar dat biedt geen vrijbrief om onder eerder met dat vuurwapen gepleegde strafbare feiten uit te komen.

Waar kan ik mijn wapen inleveren?

Wapens kunnen dan worden ingeleverd op het politiebureau van basisteam Midden-Schieland, aan de Raadhuislaan 10, in Berkel en Rodenrijs.

Liever je wapen inleveren op een andere locatie ?
Kijk voor alle inlever locaties op de website van CCV(Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), op DropJeKnife.nl