Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken doordat fietsers in het donker zonder verlichting fietsen. In het donker ziet een automobilist een fietser slechter door bijvoorbeeld een spiegelende voorruit of regenval. Om ongelukken te voorkomen is het van levensbelang om als fietser goed verlicht de weg op te gaan.

Daarom houdt de gemeente, samen met de Fietsersbond Lansingerland en de politie, de komende tijd een waarschuwingsactie. Op 22 november tussen 18:00 en 20:00 uur worden er op meerdere plekken fietsers zonder verlichting aangesproken en gewaarschuwd. Deze waarschuwingscontroles worden opgevolgd door controles waar wel boetes worden uitgedeeld. Een bekeuring voor fietsen zonder licht kost al snel € 60,-. Het is dus niet alleen veiliger om goed verlicht op weg te gaan, het scheelt u ook in uw portemonnee.

Waar moet fietsverlichting aan voldoen?

  • Het voorlicht moet wit of geel zijn, het achterlicht rood.
  • Het licht moet vast aan de fiets zitten, of gedragen worden op borst (voorlicht) of rug (achterlicht).
  • Het licht mag niet knipperen en mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Extra verlichting is niet toegestaan. Gebruik dus geen led-lichtjes in wielen of meer dan één koplamp.