Vuurwerk is voor de een het toppunt van gezelligheid tijdens oud en nieuw, en voor de andere het meest verschrikkelijke wat men ziet of hoort.

 

Vuurwerkvrije zones

In een vuurwerkvrije zone mag niemand vuurwerk afsteken. Vuurwerkvrije zone gaat om kwetsbare mensen, monumenten, dieren of winkelcentra. Zo wilt de gemeente ervoor zorgen dat iedereen op zijn of haar manier kan genieten tijdens de jaarwisseling.

De volgende locaties zijn aangewezen als vuurwerkvrije zone. Bij deze locaties worden borden geplaatst. In een vuurwerkvrije zone mag hele jaar geen vuurwerk worden afgestoken:

  • Centrumgebied Bergschenhoek
  • Centrumgebied Berkel en Rodenrijs
  • Centrumgebied Bleiswijk
  • Hospice Bergschenhoek
  • Museumhoeve Molenaar in Berkel en Rodenrijs
  • Zorgcentrum de Tuinen in Bleiswijk

Tijdens de jaarwisseling worden de winkelcentra extra beveiligd en wordt de handhaving van vuurwerkvrije zones door een particuliere beveiliging gedaan. De gemeente huurt hen in. Ze zijn van 31 december 2022 20.00 uur tot en met 1 januari 2023 04.00 uur aanwezig. Voor overige gebieden kunnen inwoners melding maken van overlast via het telefoonnummer (010) 800 40 00.*

*Door de drukte kan er helaas op 31 december geen gegarandeerde opvolging door politie/ gemeente bij overtreding van het verbod geboden worden.

Gebiedsverbod Burgemeester Baanpad Bleiswijk

De afgelopen jaren ervaren buurtbewoners rondom het Burgemeester Baanpad in Bleiswijk veel overlast van vuurwerk rond de jaarwisseling. In overleg met de politie, de gemeente, boa’s en buurtbewoners is er besloten om dit jaar een gebiedsverbod op te leggen voor het Burgemeester Baanpad.

Dit betekent dat er hekken om het gebied worden geplaatst. In de ochtend van 31 december 2022 worden de hekken geplaatst. In de loop van 1 januari 2023 worden deze weer weggehaald. Gedurende deze periode mag niemand zich op deze locatie bevinden.

 

  • Boetes

Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunt u een boete krijgen en een aantekening in uw strafblad. U kunt door de aantekening mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG kunt u nodig hebben soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. De boete voor het afsteken van vuurwerk is € 250,-. De straffen en boetes kunnen hoger uitvallen als de overtreding zwaarder is.

Vervoert u illegaal vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs een gevangenisstraf.

 

  • Mag er vuurwerk worden afgestoken in Lansingerland?

Er geldt in Nederland geen algeheel vuurwerkverbod. Sommige gemeenten hebben deze wel ingesteld. Lansingerland is van mening dat zolang er in Nederland geen algeheel verbod komt op de verkoop van vuurwerk, is een algeheel vuurwerkverbod in onze gemeente moeilijk te handhaven. Wel doen wij een oproep aan alle inwoners en bezoekers: houd rekening met elkaar als het gaat om vuurwerk. Houd u aan de regels en richt vuurwerk niet op mens, dier of gemeentelijk straatmeubilair.

 

  • Vuurwerkoverlast melden

Wilt u vuurwerkoverlast melden? Bel dan met telefoonnummer (010) 800 40 00. De gemeente is geopend van 08.30 uur t/m 17.00 uur. Volgens de gemeente kan er niet altijd gegarandeerde opvolging geboden worden door gemeente of politie. Dit heeft te maken met de drukte.

Tijdelijk meldpunt voor vuurwerkoverlast op 29, 30 en 31 december 2022

Via het telefoonnummer (010) 800 40 00 kunt u in de periode 29 en 30 december tussen 18.00-22.00 uur en op 31 december tussen 09.00-17.00 uur vuurwerkoverlast melden. Voor een gerichte en snelle opvolging van vuurwerkoverlast wordt u direct doorverbonden naar een dienstdoende handhaver op straat.

Bij een levensbedreigende situatie bel 112!

Geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zo nodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.

 

  • Wanneer mag er legaal vuurwerk worden afgestoken?

F2 vuurwerk (siervuurwerk): afsteken is alleen toegestaan tussen 31 december van 18.00 uur tot en met 1 januari om 02.00 uur. Behalve in de vuurwerkvrije zones, daar mag het niet. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden.

F1 vuurwerk (zoals kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk): mag het hele jaar door worden afgestoken, behalve in vuurwerkvrije zones. En u mag geen overlast veroorzaken.

Illegaal vuurwerk (zoals Cobra’s, nitraten, vlinders, lawinepijlen, mortierbommen en strijkers): verboden af te steken, in bezit te hebben of te kopen.