Het brugdeel van de Nelson Mandelabrug boven de A12 is donderdag 29 december succesvol vervangen door een noodbrug.

“Een belangrijke stap om de brug veilig te maken.” stelt wethouder Marijke van der Meer. “Maar we zijn er nog niet. De komende weken moet er nog hard gewerkt worden voor de brug weer open kan. ”“De verwachting is dat de snelweg A12 uiterlijk zaterdag 31 december om 08.00 uur weer opengaat voor verkeer in beide richtingen.

Vervolg werkzaamheden

Fietsers, voetgangers en andere gebruikers van de Nelson Mandelabrug en de stations moeten nog even geduld hebben. Wethouder Marijke van der Meer (Openbare Ruimte): “Er wordt nog steeds gewerkt aan het ondersteunen van het brugdeel over de Zuidweg en het gedeelte boven het spoor. Dat is een flinke klus. De noodbrug over de A12 ligt wat hoger dan de bestaande brugdelen, dus om de brug goed te kunnen gebruiken komen er hellingbanen. Intussen kijken we ook welke maatregelen eventueel nodig zijn voor het gedeelte boven de RandstadRail.

Juist omdat het deel boven de A12 is weggehaald kunnen we goed onderzoeken hoe het staat met de brug. Ook op het gedeelte boven de RandstadRail worden de scheuren nog steeds nauwkeurig in de gaten gehouden. Als alles veilig is, gaat de Mandelabrug op 15 januari weer open, maar dat is dus nog niet zeker. Pas ongeveer een derde van het werk is klaar.”

Demonteren uitgereden brugdeel

Het brugdeel boven de A12, dat ongeveer 800 ton weegt, werd donderdag opgetild en naar de zijkant van de weg vervoerd door twee speciale voertuigen met samen 160 wielen
eronder. Om zoveel gewicht te kunnen dragen werd de A12 verstevigd. Op dit moment wordt de A12 weer in originele staat teruggebracht en worden ook de middenberm en vangrails weer teruggezet.

Het uitgereden brugdeel is verplaatst naar een werkterrein tussen de A12 en de RandstadRail. Op deze locatie wordt het brugdeel de komende dagen verder gedemonteerd, waarbij zoveel mogelijk onderdelen worden bewaard voor hergebruik. Donderdagavond is een vervangend brugdeel geplaatst. Dit is een open brugdeel met wanden die 1.80 meter hoog zijn.

Gevolgen voor verkeer

De planning is dat de snelweg A12 uiterlijk zaterdagochtend 8.00 uur weer opengaat.
Wellicht kan het dus al eerder. Tot die tijd is het advies aan reizigers om de reis zorgvuldig te plannen en rekening te houden met extra reistijd.

Kijk voor actuele routeinformatie op
www.rijkswaterstaat.nl/werkzaamheden of Rijkswaterstaat.nl.

 

IMG_0203

IMG_0204

IMG_0231

IMG_0248

IMG_0285

IMG_0336